دانشگاه فردوسی مشهد |
در پی افزایش فشار بر دانشجویان و اساتید دانشگاههای ایران، یک استاد دانشگاه فردوسی از اخراج خود و چند همکار دیگرش خبر داده است.
مهشید گوهری، استاد ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد، با انتشار متنی در صفحه اینستاگرامش اعلام کرد که پس از هفت سال تدریس، قطع همکاری با او و چندین نفر از دیگر از همکارانش تأیید شده است.
خانم گوهری نوشته است : «این ترم شرایطی فراهم شد که به صورت علمی مشق خردورزی و آزاداندیشی و حقجویی را در دانشگاه تمرین کنیم و همین بهانهای برای پاکسازی گروهی از مدرسان ادبیات دانشگاه فردوسی شد.»
مهشید گوهری این بیت شعر را نیز اضافه کرده است: «آن زمان كه بنهادم سر به پای آزادی دست خود ز جان شستم از برای آزادی.»
اخراج این استاد دانشگاه تازهترین مورد از موج اخراج و تعلیق استادان دانشگاهها به خاطر حمایت از اعتراضات سراسری ایران و دانشجویانشان است.
کانال تلگرام «شوراهای صنفی دانشجویان کشور» از حذف نام یک استاد دیگر به دلیل حمایت از دانشجویان و اعتراض به احکام انضباطی جدید برای آنها خبر داده است.
حسن باقرینیا، عضو هیأت علمی روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه حکیم سبزواری، به «تحریک مردم به کشتار یکدیگر به قصد برهم زدن امنیت کشور» و «تحریم مخاطبان به خشونت در فضای مجازی و انتشار اخبار کذب به قصد تشویش اذهان عمومی» متهم شده است.
با این حال، دانشجویان به اعتراض خود ادامه میدهند. روز چهارم بهمن، شماری از دانشجویان پردیس هنرهای زیبای دانشگاه تهران به احکام کمیته انضباطی اعتراض کرده و تحصن کردند.
از دیگر موارد خبرساز اخراج اساتید حامی دانشجویان معترض میتوان به اخراج محسن برهانی، حقوقدان و «دانشآموخته حوزه علمیه قم»، از دانشگاه تهران اشاره کرد. آقای برهانی صدور و اجرای احکام اعدام برای معترضان را مورد پرسش قرار داده و توییتهایی را درباره تلاشها برای پروندهسازی و اخراجش از دانشگاه منتشر کرده بود.
این حقوقدان علاوه بر انتقادها از نسبت دادن اتهامات «محاربه» و «افساد فیالأرض» به معترضان و صدور احکام اعدام برای آنان، نسبت به پخش «اعتراف اجباری» در صدا و سیما نیز اعتراض کرده و این اقدام را شایسته «مجازات» دانسته بود.
از آغاز اعتراضات سراسری در ایران فشار بر دانشجویان و اساتید حامی آنها نیز افزایش پیدا کرده است.
در روز اول آذر نیز یک شیوهنامه جدید انضباطی به دانشگاهها ابلاغ شد که انتقادهای زیادی به همراه داشت. در واکنش، ۱۸ شورای صنفی دانشجویی در بیانیهای مشترک این شیوهنامه را «نقض آشکار حقوق انسانی و دانشجویی» خواندند.
اساتید دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز به حسین قناعتی نامه نوشتهاند و شماری از اشکالات «حقوقی و اخلاقی» این شیوهنامه را برشمردند. از جمله، آنها تاکید کردهاند که «شک به جرم نباید منجر به صدور حکم شود» و چنین رویهای «اصل برائت» را نقض میکند. این اساتید همچنین تأکید کردند که در شیوهنامه جدید «کمر به آزار و اقرارگیری اجباری بستهاند» و یادآور شدهاند که این، طبق ماده ۵۷۸ قانون مجازات اسلامی جرم محسوب میشود.
در پی اجرای شیوهنامه انضباطی جدید، عده زیادی از دانشجویان از تحصیل تعلیق شدند.
شوراهای صنفی دانشجویان روز ۲۷ دی خبر داد که بیش از ۹۰ دانشجوی دانشگاه فردوسی مشهد با حکم کمیته انضباطی تعلیق شدند و شمار زیادی نیز «برای مدتی» ممنوعالورود بودند.
هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران شمار دانشجویان بازداشتی را از زمان آغاز اعتراضات سراسری تا امروز ۷۱۶ نفر اعلام کرده است.