اشراق نجفآبادی. آرشیو |
برادر یکی از ورزشکاران شیرازی که در جریان اعتراضات سراسری توسط نهادهای امنیتی بازداشت و به «تلاش برای بمبگذاری» متهم شده است، از انتقال او به بازداشتگاه متعلق به وزارت اطلاعات در شهر شیراز خبر داد و گفت «حال روحی» برادرش خوب نیست.
عرفان نجفآبادی، برادر اشراق نجفآبادی، در توییتی نوشته است اشراق «از پلاک ۱۰۰» با پدرش تماس گرفته، «حال روحی خوبی نداشته و تماس دو بار قطع شده است.» بازداشتگاه «پلاک ۱۰۰» متعلق به وزارت اطلاعات است.
اشراق نجفآبادی مربی دوچرخهسواری، محمد خیوه کوهنورد و طبیعتگرد، حسام موسوی مربی سنگنوردی، دنا شیبانی مربی اسنوبرد و گرافیست، و امیرارسلان مهدوی مربی اسنوبرد، در پروندهای مشترک به «بمبگذاری» در شیراز متهم شدهاند.
ماه گذشته برخی منابع خبری در ایران از آزادی محمد خیوه و دنا شیبانی به قید وثیقه خبر دادند.
خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران، ۲۲ آذر اعترافات اجباری پنج تن را با چشمانی بسته به عنوان «پشت پرده عملیات بمبگذاری» منتشر کرد.
وبسایت «فکتنامه»، که در زمینه راستیآزمایی اظهارات و اخبار فعالیت میکند، در مطلبی اشاره کرده است که در رسانههای وابسته به جمهوری اسلامی درباره «کشف مواد منفجره با قدرت تخریب بالا صحبت شده»، در حالی که «مقامهای محلی همان ابتدا بمبگذاری را رد کرده و گفتهاند موضوع در حد کشف مایعات قابل اشتعال و بعضی ملحقات و احتمال حریق یا انفجار محدود بوده است.»
بر اساس این گزارش، دومین تناقض در مقایسه اعترافات متهمان با گزارشهای رسانهها پیدا است. در اعترافات اجباری پخش شده از متهمان، آنها از «اکلیل و سرنج و هفت لیتر بنزین با قدرت انفجار محدود» مطرح میشود، اما رسانههای حکومتی به «مواد منفجره با قدرت تخریب بالا» اشاره کردهاند که «قرار بوده شهر را منفجر کند.»
رسانههای حکومتی از کشف «مواد منفجره در یک کیف» به همراه «بمبگذار» سخن گفتهاند، اما «در اعترافات صحبت از حمل مواد منفجره در کیسه زباله بزرگ است.»
همچنین در گزارشهای رسانهها به «حضور تیم چک و خنثای بمب برای خنثیسازی بمبی با قدرت تخریب بالا» اشاره شده، مسئلهای که در ویدئوهای منتشر شده مربوط به این ادعا، «خبری از حضور تیم مجهز خنثیسازی بمب نیست، بلکه دو نفر با لباس شخصی و یک انبردست، سیمی را قطع میکنند.»
یکی دیگر از تناقضها در ادعاهای مطرح شده، «گزارش مردمی درباره یک بسته مشکوک» است. در حالی که برخی از گزارشها آن را به «بازرسی مأموران بسجی» مربوط دانستهاند و برخی نیز ادعا کردهاند که «بمب» مورد ادعا را «اقدام سربازان گمنام امام زمان» کشف کردهاند.
در اعترافات اجباری یکی از متهمان «محل بمبگذاری مقابل استانداری شیراز» ذکر شده، اما «در سایر گزارشها، صحبت از بمبگذاری در معالیآباد حوالی میدان احسان است.» فاصله این دو نقطه «۲ ساعت و ۱۰ دقیقه پیاده است.»
بنا بر گزارش این راستیآزمایی، «تاکنون هیچ توضیحی درباره انگیزه احتمالی» و «نحوه سازماندهی» طرح «بمبگذار» مورد ادعا داده نشده است.
پنج متهم کوهنورد، ورزشکار، و ساکن شیراز هستند و ادعا شده که دنا شیبانی، مربی اسنوبرد، مسئولیت «تبلیغات و تست عملیات» را به عهده داشته، اما روشن نیست «نقش مسئول تبلیغات در عملیات ادعایی مخفی و خرابکارانه چیست.»
شماری از بازداشتشدگان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ در دادگاههای انقلاب اسلامی با اتهاماتی مواجه شدهاند که جان آنها را با خطر مواجه میکند.
یک نهاد حقوق بشری در گزارشی اسامی و عکسهای ۳۹ تن از معترضان بازداشتشده در خطر اعدام را منتشر کرده است. این افراد در دادگاههای انقلاب جمهوری اسلامی به «محاربه»، «افساد فیالأرض»، «بغی»، و «قتل» متهم شدهاند.
تاکنون محسن شکاری و مجیدرضا رهنورد، دو تن از معترضان بازداشتشده، در تهران و مشهد اعدام شدهاند.