A line of customers in front of a pharmacy in Iran, صف متقاضیان دارو مقابل یک داروخانه در ایران |
حیدر محمدی، رئیس سازمان غذا و دارو گفته است بعد از «آزادسازی نرخ ارز» که اردیبهشتماه سال جاری به دستور ابراهیم رئیسی، رئیس دولت جمهوری اسلامی صورت گرفت، مشکل اساسی کشور برای تامین دارو، «نقدینگی» است.
این مقام ارشد وزارت بهداشت و درمان جمهوری اسلامی علت کنونی بحران دارویی را ثابت ماندن «نقدینگی و سرمایه در گردش» دانسته، در حالی که نیاز بخش دارویی به آن «پنج برابر» شده است.
پیش از این هم رئیس سازمان غذا و دارو ایران در گفتوگو با رسانهها گفته بود که در لایحه بودجه سال ۱۴۰۲، اعتبارات مربوط به یارانه شیر خشک، یارانه کاهش فرانشیز ( هزینهای که صاحب بیمه پرداخت میکند) و داروی بیماریهای صعبالعلاج و طرح دارویاری «به شدت» کاهش پیدا کرده و حتی نسبت به اعتبارات امسال نیز پایینتر بوده است.
حیدر محمدی گفته بود: «اگر وضعیت اعتبار ردیفهای بودجهای سازمان غذا و دارو اصلاح نشود، قطعا تأمینمان در این حوزهها به مشکل میخورد.»
رئیس سازمان غذا و دارو همچنین یادآور شده بود که بخشی از بودجه اختصاص یافته به تأمین دارو در سال جاری به این سازمان داده نشده است. او گفته بود که بیش از ۳۰ هزار میلیارد تومان ارز تخصیصی به دارو و تجهیزات پزشکی را دریافت نکردهاند.
پیشتر، وزیر بهداشت ایران نیز گفته بود که بودجه تأمین دارو و تجهیزات در لایحه سال ۱۴۰۲ کافی نیست و این وزارتخانه حداقل ۱۰۵ هزار میلیارد تومان نیاز دارد تا بتواند افزایش هزینهها را تأمین کند.
بنابر گزارش رسانهها، در لایحه بودجه تنها ۶۹ هزار میلیارد تومان به دارو اختصاص داده شده است.
جلیل میرمحمدی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی نیز هفته پیش گفته بود: «بر اساس قانون، ۱۰ درصد بودجه هدفمندی یارانهها باید در اختیار حوزه سلامت قرار بگیرد و بخشی از این بودجه برای تأمین هزینههای درمان و داروهای بیماران خاص و صعب الاعلاج است اما در لایحه بودجه، این ۱۰ درصد برای یارانه دارو در نظر گرفته شده است»
مقامات وزارت بهداشت جمهوری اسلامی ایران تابستان امسال وعده داده بودند تا با اجرای طرح موسوم به «دارویار»، کمبود دارو پس از دو تا سه ماه به «حداقل» کاهش پیدا کند و قیمت داروها به سمت «واقعی شدن» برود اما این اتفاق نیفتاد.
کمبود داروها و گرانی آنها در چند ماه گذشته بارها خبرساز شده است و بسیاری برای پیدا کردن داروهای مورد نیاز خود و اطرافیانشان به فضای مجازی متوسل شدهاند.
شماری از کاربران در واکنش به کاهش اعتبار دارو در لایحه بودجه، به افزایش بودجه صدا و سیما اشاره کردهاند که بیش از ۴۲ درصد نسبت به سال گذشته افزایش پیدا کرده است.
آمار دقیق میزان کمبود دارو در ایران مشخص نیست و آمارهای ارائه شده توسط مقامات دولتی شامل داروخانههای دولتی میشود.