تصویری از فرهاد میثمی پس از اعتصاب غذا در زندان رجاییشهر کرج |
فرهاد میثمی، فعال سیاسی در شرایطی که به شدت بر اثر اعتصاب غذا وزن کم کرده است، در نامهای از زندان بر خواستههای خود پافشاری کرد.
تصاویری از آقای میثمی روز پنجشنبه ۱۲ بهمن همراه با نامه او از زندان رجاییشهر کرج در شبکههای مجازی منتشر شده که نشان میدهد او به شدت نحیف شده است.
انتشار تصاویر تازه فرهاد میثمی که در پی اعتصاب غذا در زندان وزن زیادی از دست داده، واکنشهای گستردهای را در رسانههای اجتماعی به دنبال داشته است و کاربران با ستایش «تواضع» او، این کنشگر مدنی را به «گاندی» تشبیه کردهاند.
فرهاد میثمی به دلیل مخالفت با حجاب اجباری از تابستان ۱۳۹۷ بدون مرخصی در زندان به سر میبرد و از مهر ماه در اعتصاب غذا است.
اعتصاب غذای آقای میثمی برای حقوق خودش نیست، بلکه به نقض حقوق بشر از سوی جمهوری اسلامی معترض است.
این فعال مدنی، پیش از این نیز در اعتراض به نقض حقوق بشر از جمله پس از اعلام احتمال اعدام احمدرضا جلالی، اعتصاب غذا کرده بود.
آقای میثمی که در زندان رجاییشهر به سر میبرد، در نامهای اعلام کرده در ۱۰ روز پیش رو به نشانه «روزگار تلختر از زهر» که مقامات جمهوری اسلامی از همه جهت «برای همگان» به وجود آوردهاند، آب «تلخ» خواهد نوشید.
این کنشگر زندانی در نامهاش با عنوان «برای روزهای زجرِ اندر زجرِ اندر زجر»، گفته است که همچنان بر سر خواستههای سهگانه خود شامل «توقف اعدام معترضان، آزادی شش زندانی سیاسی - مدنی، و توقف آزارهای اجبار حجاب»، بر سر همان «مأموریت غیرممکن» ایستادگی خواهد کرد.
فرهاد میثمی تأکید کرده است: «در دورهای که حاکمان در هر سه عرصه امنیت جسم و جان، سفره و معیشت، و شأن و کرامت، چیزی جز زجر و رنج هر روزه و هر لحظه در بساط مردمان این سرزمین باقی نگذاشتهاند، به سهم کوچک خود تلاشی را آغاز کردم تا بتوان در شرایطی این زهر دمافزون را با کوششی جمعی به پادزهری بدل کرد.»
پیشتر، یک منبع مطلع از زندان رجاییشهر ۳۰ آذر به صدای آمریکا گفته بود که فرهاد میثمی در پی اعتصاب غذا در اعتراض به تداوم بازداشت چند تن از اعضای خانوادههای دادخواه در «وضعیت بسیار خطرناک» قرار گرفته و «پوست و استخوان» شده است.
انتشار تصاویر فرهاد میثمی که نشان میدهد وزن قابل توجهی از دست داده، در شبکههای اجتماعی واکنشهای زیادی برانگیخته است.
محمدحسین آجورلو که همسرش نیلوفر حامدی که در روزهای آغازین اعتراضات سراسری بازداشت شده، در توییتی با تأکید بر این که فرهاد میثمی در این اعتصاب غذا حتی خواسته شخصی ندارد، نوشت که از دیدن عکسهای او «دارم دیوانه میشوم. کاش میتوانستم به پایش بیافتم که اعتصاب غذا را بشکند. فرهاد میثمی از مهر ماه تاکنون در اعتصاب غذا است، اما آنقدر تواضع دارد که آن را امساک در خوردن غذا مینامد.»
حسین رونقی که خود نیز پیش از این در زندان اعتصاب غذا کرده بود، نوشت: «چهار ماه اعتصاب غذا و ایستادگی بر اصولی که آن را درست و ارزشمند میدانی، امری ستودنی، سخت و گاهی ناشدنی است.»
او تأکید کرد که فرهاد میثمی «مطلقا سزاوار زندان و چنین شرایط اسفناک و غیرانسانی نیست» و «مسئولیت جانش بر عهده جمهوری اسلامی است.»
مولود حاجیزاده، روزنامهنگار، با اشاره به پیشینه مبارزه فرهاد میثمی برای احقاق حقوق زنان، تأکید کرد که او «حالا جان شریفش را نه برای خود، که برای معترضان و زندانیان سیاسی، این طور در دست گرفته است.»
عمار ملکی، پژوهشگر، با انتشار تصاویری از بدن ضعیفشده آقای میثمی در کنار پیکسلهایی در مخالفت با حجاب اجباری که این فعال مدنی به خاطر آنها زندانی شده، نوشت که «جرم او تولید و توزیع» آنها برای مخالفت با حجاب اجباری بوده، «سالها قبل از قتل مهسا امینی و خیزش انقلابی!»
آقای ملکی فرهاد میثمی را «مرید گاندی» نامیده است که «به شیوه او مبارزه میکند.»
مسعود کاظمی، روزنامهنگاری که مدتی با فرهاد میثمی در زندان همبند بوده، تأکید کرد که میتوان با او «اختلاف نظر» داشت، اما نمیتوان در برابر «ظلمی که به او میشود» سکوت کرد.
شهریار شمس، فعال مدنی نیز با بازنشر تصویری از تن نحیف فرهاد میثمی نوشت: «این جسم ایران است.»
به گفته او، جسم فرهاد میثمی «نه برای خودش، بلکه برای اعتراض به وضعیت ما این گونه شده است. اکنون نوبت ما است که نگران او باشیم.»
میلاد علوی، روزنامهنگاری که بهتازگی از زندان آزاد شده، یادآوری کرد که این فعال مدنی «یک بار جانش را سپر جان احمدرضا جلالی کرد» و اکنون «حدود چهار ماه» است که «برای آزادی محمد حبیبی، ناهید شیرپیشه، رضا شهابی، بهاره هدایت، مصطفی نیلی و نیلوفر حامدی، توقف اعدام معترضان و آزار حجاب، اعتصاب غذا» کرده و «جان خودش در خطر جدی است و مسئولیت تام و تمامش بر عهده قوه قضاییه.»
مهدی یراحی، خواننده معترض وضعیت جسمی فرهاد میثمی را نتیجه «وضع حقوق بشر در جمهوری اسلامی» دانست.
فرنوش آباء، نویسنده و روزنامهنگار نیز با اشاره به تصاویر فرهاد میثمی، با طرح چند پرسش نوشت: «چطور خود را به ندانستن بزنم؟ چگونه میتوان گفت زندگی همان است که بود؟
چطور میشود عادی بود وقتی هیچچیز مطلقا هیچچیزی عادی نیست؟»
پویا جگروند، فعال حقوق بشر، نیز با اشاره به این که علاوه بر فرهاد میثمی، در حال حاضر جعفر پناهی فیلمساز و محمد نجفی وکیل زندانی در اعتصاب غذای خشک هستند، نوشت: «برخورد داعشی را با زندانیان پایان دهید.»
عرفان نظرآهاری، شاعر و نویسنده نیز، فرهاد میثمی را انسانی توصیف کرد که «با چراغ، گرد شهر» او را میجستند و «با تنی رنجور و روحی بشکوه و جانی نستوه» در زندان یافتند.