۱۴۰۱ اسفند ۱۷, چهارشنبه

هرانا: در اعتراضات اخیر دست‌کم ۶۶ زن کشته و نزدیک به چهار هزار زن بازداشت شدند

 


هرانا، ارگان مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، در آستانه هشتم مارس، روز جهانی زن، وضعیت زنان در ایران را «وخیم» اعلام کرده و آمار قربانیان زن سرکوب در کشور را منتشر کرد.

به نوشته هرانا، واحد آمار مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران جزئیاتی آماری را بر اساس گزارش‌های منتشرشده توسط هرانا و سایر نهادها یا رسانه‌ها در طول دوره زمانی ۹ مارس ۲۰۲۲ تا ۷ مارس ۲۰۲۳ گرد آورده است، «اما عوامل متعددی مانع از آن می‌شود که گروه‌های مستندسازی دامنه کامل تخلفات انجام شده علیه زنان در جامعه ایران را مانیتور و تحلیل کنند.»

آمار گردآوری‌شده از سوی این ارگان حقوق بشری نشان می‌دهد که از زمان آغاز جنبش «زن زندگی آزادی» در شهریورماه که هم‌چنان ادامه دارد تخمیناً دست‌کم ۶۶ زن در ایران در جریان اعتراضات جان باختند و تعداد نامعلومی نیز زخمی شده‌اند.

به نوشته هرانا، پس از اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ دست‌کم ۳ هزار و ۹۵۳ زن نیز بازداشت شدند که از این تعداد ۱۰۱۹ زن توسط هرانا شناسایی شدند. ۱۶۰ تن از افراد احراز هویت شده دانشجویان دانشگاه‌های مختلف بودند.

هرانا در ادامه نیز می‌نویسد که در دوره یک‌ساله اخیر حداقل ۲۰۰۳ زن به انحاء مختلف از جمله عملکرد گشت ارشاد یا احضار به مقامات پلیس به دلیل عدم رعایت حجاب مورد توبیخ قرار گرفته‌اند.

در طول مدت مورد بررسی این گزارش حداقل ۱۵ زن و هفت مرد به دلایل «ناموسی» کشته شدند.

این گزارش همچنین ذکر می‌کند که در دوره یک‌ساله اخیر دست‌کم ۱۴ زن در زندان‌های مختلف اعدام شدند و دو تن نیز به اعدام محکوم شدند.

در دوره این گزارش، ۹۲ مورد تعطیلی اصناف و تشکل‌ها به دلیل رعایت نکردن حجاب از سوی مالک یا کارکنان گزارش شده است. همچنین ۶۲ گزارش تبعیض در محیط‌های اجتماعی به دلیل جنسیت زنان گزارش شده است. در همین مدت ۳۸ مورد قتل زنان و ۱۴ مورد ضرب و جرح شدید که ریشه در خشونت خانگی داشت گزارش شده است.

حداقل ۱۲ مورد خودکشی که چهار مورد آن به شکل خودسوزی بوده نیز گزارش شده است. به نوشته هرانا «موارد گزارش شده عمدتاً به دلیل عدم تضمین قوانینِ برابر روی داده است.»

حمله با مواد سمی به دختران دانش‌آموز

هرانا در بخش دیگر از گزارش خود می‌نویسد: «در دوره مورد بررسی این گزارش شاهد حملات سازمان‌یافته با مواد مسموم‌کننده به مدارس عمدتاً دخترانه بودیم. از ابتدای آذرماه ۱۴۰۱ تاکنون دست‌کم ۲۹۰ مورد حمله به مدارس گزارش شده است که دست‌کم ۷۰۶۸ دانش‌آموز را متأثر از خود کرده است. این تعداد دانش‌آموزان تنها مربوط به ۱۰۳ مدرسه است که آماری در این رابطه اعلام کرده‌اند.»

در ادامه گزارش نیز ذکر شده است که مسمومیت‌های مشکوک در دست‌کم ۹۹ شهر از ۲۸ استان کشور ثبت شده است. بیشترین تعداد حملات ثبت‌شده مربوط به تاریخ ۱۳ اسفندماه با ۸۱ مورد حمله بود.

به نوشته هرانا، استان‌های تهران با ۳۳ مورد، قم با ۲۸ مورد، اردبیل با ۲۶ مورد، استان کهگیلویه و بویراحمد با ۲۱ مورد، و استان خوزستان با ۲۰ مورد در صدر حملات گازی مورد اشاره قرار دارند.

با گذشت نزدیک به چهار ماه از آغاز مسمومیت‌های مشکوک در مدارسِ عمدتا دخترانه در ایران که اکنون به خوابگاه‌های دانشجویان دختر و حتی مترو نیز گسترش یافته، مقام‌های جمهوری اسلامی می‌گویند هنوز سرنخی در این مورد پیدا نشده و اظهارات مبهم و ضدونقیضی درباره دستگیرشدگان مربوط به این مسمومیت‌ها داشته‌اند.


روز جهانی منع خشونت علیه زنان، بزرگداشت ۲۵ نوامبر

قوه قضاییه بدون اشاره به علت مرگ سارا تبریزی، بازداشت او را تأیید کرد

  عکسی که از سارا تبریزی در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده است چند روز پس از انتشار خبر مرگ «مشکوک» یک زن جوان با هویت سارا تبریزی، قوه قضاییه ب...